Saturday, 6 April 2019

Resipi Mee Jawa

Korang pernah makan tak Mee Jawa. Sebelum ni aku tak pernah dengar, atau makan pun. Kebetulan haritu, masa beli makanan adalah dijual mee jawa ni.

Aku beli sebekas. Tapi tak sempat rasa anak-anak dah habiskan. Semalam terfikir nak masak Mee Jawa ni, masak sendiri lagi sedap agaknya kan.

Awal pagi tadi, aku pun siapkanlah bahan nak buat mee jawa ni. Tapi punyalah lama masa aku ambil nak masak hampir 4 jam. Masuk dapur sediakan bahan memasak, berhenti untuk rehat. Buat sambil rehat sampailah siap.

Jadilah menu makan tengah hari kami untuk hari ni. Sekali masak je senang, dah tak perlu masuk dapur lagi.

Kalau korang buat confirm tak sampai sejam siap dah boleh makan. Nah resipi kot ada yang nak masak untuk makan petang nanti.

Bahan-bahan :

Setengah kilo daging. Potong kecil-kecil. Rebus sampai empuk.

Isi ayam potong kecil. Dalam resipi aku tengok tak de letak ayam. Tapi aku campur juga nak bagi banyak isi dalam kuah.

Setengah kilo keledek. Rebus sampai empuk. Sejuk dan lenyekkan.

Fish cake. Potong kecil dan goreng. Dalam resipi pun tak de. Tapi aku letak untuk ganti tauhu.

Sekilo mee kuning. Celur air panas.

Bahan Tumis :

2 biji bawang merah.
3 biji bawang putih
Seinci halia dan lengkuas
Serai sebatang
Beberapa batang cili kering
* udang kering (aku tak letak semalam cari di Kedai tak de)

Blender semua bahan untuk ditumis.

Bahan hiasan :

Tauge
Bawang goreng
Cili merah dan hijau potong kecil
Telur rebus belah dua

Cara Memasak :

1. Panaskan minyak. Masukkan bahan tumis. Tumis hingga naik bau.

2. Masukkan serbuk kari dalam periuk tumisan. Letak sikit air rebusan daging untuk mudah kacau bahan tumis.

3. Masukkan ayam dan daging yang dah direbus tadi. Biarkan beberapa minit nak bagi ayam dan daging empuk. Masuk juga sikit air rebusan.

4. Bila dah empuk, masukkan keledek. Fish cake, lebihan air rebusan daging tadi. Kacau hingga mendidih.

5. Masukkan bahan perasa. Garam, gula. Aku masukkan kicap sikit bagi naik warna. Masukkan juga sikit bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.

6. Kacau hingga mendidih. Dah masak, boleh la hidangkan.

Mudahkan. Sekejap je sebenarnya. Cuma masa aku ambil lama sebab buat sekejap-sekejap sambil rehat. #meejawa #resipi #dapuraiz

No comments:

Post a Comment