Haritu aku cuba masak sambal jawa sebagai menu raya. Ni la first time aku cuba masak menu ni. Aku ubah sikit-sikit bahan masaknya. Resepi asal daripada Dr. Chaku. Tapi dia punya marbelesss tengah hari dah habis. Baru siap masak pun anak dok ulang alik ratah, makan gitu je. Menjadi jugalah kan.
So korang yang nak cuba sebagai menu raya esok-esok boleh la.
Bahan-bahan A
Bahan A
8-10 biji Bawang besar
5-7 biji Bawang merah
5 Bawang putih
Seinci halia
Seinci lengkuas
2 batang serai
10-15 batang lada kering
5-7 biji Bawang merah
5 Bawang putih
Seinci halia
Seinci lengkuas
2 batang serai
10-15 batang lada kering
*Blender semua
Bahan-bahan B
Bahan B
10 keping tempe
5 keping tauhu
3 biji kentang
Udang kecil
3 biji kentang
Udang kecil
Boleh masuk daging, paru. Aku tak letak paru sebab husband tak suka makan.
*Semua bahan B potong dadu, dan digoreng.
Bahan C
Santan
Asam jawa
Serbuk perasa
Gula melaka
Santan
Asam jawa
Serbuk perasa
Gula melaka
Bahan D
Lada merah potong halus sebagai hiasan tabur atas sambal
Lada merah potong halus sebagai hiasan tabur atas sambal
Cara masak
1. Tumis semua bahan A hingga naik bau dan betul-betul masak.
2. Campurkan semua bahan B ke dalam kuali tumisan
3. Kacau hingga sebati. Letakkan santan. Jika rasa nak pekat dan ada kuah boleh lebihkan santan.
4. Bila dah mendidih, masukkan air asam jawa, gula melaka dan serbuk perasa garam.
5. Kacau lagi hingga masak.
6. Siap masak. Boleh tabur bahan D. Aku tak letak sebab budak-budak nak makan, dorang tak tahan pedas.
Letak dalam mangkuk cantik untuk dihidangkan. Baru semangat nak makan. #dapuraiz. #sambaljawa
No comments:
Post a Comment