Sunday, 10 November 2019

Mee Goreng Basah

Apa menu korang pagi ni. 

Aku baru siap masak Mee goreng basah. 

Menanti husband balik kerja, tak sabar nak makan sama. 

Simple je. Boleh juga jadi minum petang kalau kalian nak buat harini.



Bahannya : 

• Sepeket mee kuning gardenia
• Sayuran tauge, daun kucai, kubis, carrot. Tomato. Lupa beli sawi. Potong halus semua. 
• Dua ulas bawang merah. Dua ulas bawang kecil. Beberapa batang cili kering. Blender
• Segenggam udang kering dan ikan bilis. Blender sekali dengan bawang
• Fishcake potong halus. 
• Dua biji telur
• Kiub pati ikan bilis 1

Caranya : 

• Tumis bahan yang dah diblender tadi hingga garing dan kekuningan. 
• Masukkan fishcake, carrot dan kiub pati ikan bilis. 
• Masukkan bahan perasa garam, gula, sos cili, sos tomato, kicap pekat, kicap manis, sos tiram. Ni semua korang agak-agak la sendiri nak letak banyak mana. Jangan dituang sebotol sudah. Fengsan makan nanti hhehe. 
• Masukkan telur. Kacau lagi dan masukkan mee kuning. 
• Bila semua dah gaul rata, last sekali masukkan sayur. 
• Masuklah air sikit kalau korang rasa kering sangat. 
• Kacau lagi sebelum angkat untuk hidang. 

Tada... Siap untuk dimakan. 

.
#aizmenulis 
Sebarkan kebahagiaan& Kasih Sayang 

.
Jemput  follow dan set see first FB Anys Idayu Zakaria untuk baca lebih banyak perkongsian tentang #mulabisnesdropship, #motivasidiri #resipimudahsuribekerjaya dan #tipbahagiasuamiisteri. 

Terima kasih. ❤️

No comments:

Post a Comment