Yeahh berjaya juga buat lasagna roti. Kononnya haritu janji dengan husband dia beli je oven, aku nak terus buatkan lasagna.
Ok la kan, janji sempat juga buat sebelum bersalin.
Jom try. Simple je kengkawan.
Bahan²
Bawang holland sebiji cincang halus
Bawang putih 2 biji cincang halus
Daging cincang
Sos prego / sos tomato puri
* Panaskan kuali dan masukkan sesudu butter.
* Tumis bawang putih dan bawang holland
* Masukkan sos prego dan daging cincang.
* Kacau hingga daging masak. Boleh masukkan juga serbuk lada putih dan serbuk lada hitam, garam sikit.
* Bila dah masak, sejukkan kejap.
*Cheese keping, mozarella parut, sosej potong kecil² (rebus dulu pun boleh sebelum potong kecil), lada potong kecil², tomato potong kecil (untuk jadikan taburan / topping)
* Telur dua biji, pukul dan masukkan sedikit susu segar. (Tak da susu segar pun tak pe). Ni nak celup roti.
* Sapu loyang dengan butter
* Letakkan roti yang dah celup telur dalam loyang. Penuhkan loyang.
* Letak sos daging cincang tadi.
* Letak cheese keping. Tabur sosej, lada, mozarella parut.
Ulang berselang seli hingga habis semuanya.
Sebelum bakar, tutup loyang dengan aluminium foil.
Bakar lebih kurang 20 minit dengan 180°
Dah siap boleh potong dan hidang. Tarik² makan mesti macam pizza bila ada banyak cheese keping dan mozarella parut.
No comments:
Post a Comment