Saturday, 13 July 2019

kuewtiew Kungfu Sambal Kicap

Menu kami semalam aku namakan "kuewtiew kungfu sambal kicap."
Mudah dan simple macam kuewtiew kungfu biasa, cumanya kami makan dengan sambal kicap dan kuahnya bila hidang aku letak penuh mangkuk.
Maklumlah masak sendirikan. Puas hati makan.








Bahannya :
1. Sayuran - kobis bunga, kubis, tomato, cendawan
2. Lada merah, lada hijau, cili api. Potong halus
3. Sotong
4. Fishcake
6. Telur
7. Kuew tiew sebungkus
8. Bawang putih 3 ulas
9. Kiub pati ayam
10. Telung jagung satu sudu
.
Cara buat kuewtiew :
1. Pecahkan telur dalam mangkuk dan letak sedikit lada sulah.
2. Letak kuewtiew dalam mangkuk dan tuang telur yang dipecahkan tadi. Gaul rata
3. Goreng kuewtiew dalam minyak. Bila sudah masak angkat dan letak dalam mangkuk.
.
Cara buat kuah
1. Tumis bawang putih yang telah ditumbuk
2. Masukkan kuib pati ayam. Gaul hingga kekuningan
3. Masukkan sotong. Biarkan dia masak dalam beberapa minit.
4. Masukkan air. Biarkan mendidih
5. Masukkan sayuran. Gaul lagi.
6. Masukkan serbuk perasa garam, lada sulah.
7. Masukkan bancuhan tepung jagung.
8. Kacau hingga mendidih dan masak.
Tuangkan kuah dalam mangkuk kuewtiew tadi. Dan boleh dimakan
Nak pedas punya pasal, kami makan dengan sambal kicap. Maka jadilah resipi versi sendiri.

No comments:

Post a Comment