Saturday, 13 July 2019

Roti Jala Cicah Kari Ala Mamak

Baru belajar nak buat roti jala. Ingatkan ada warna kuning rupanya belum beli. Tak pe kita guna je warna hijau.
Kari pula buat pekat-pekat tak letak santan.
Suami bagi nama "Roti Pukat Tunda Tarik Tepi cicah kari ala mamak."
Cara-cara buat roti jala
1. Tepung 2 cawan
2. Telur sebiji
3. Air
4. Garam secubit
Blender semua bahan. Dan letak dalam bekas. Kemudian tuang dalam bekas botol untuk mudah menjala atas kuali.
Cara jala :
1. Panaskan kuali leper (kuali burger). Sapu minyak dan guna botol yang dah masuk bancuhan tepung tadi buat bentuk jala atas kuali.
2. Bila dah masak. Lipat segitiga dan letak dalam pinggan
Ulang buat sampai bancuhan tepung habis.
Cara masak Kari Ala Mamak :
1. 2 biji bawang besar
2. 3 biji bawang putih
3. Lada kering beberapa biji
4. Seinci halia
5.  Air asam jawa
6. Asam keping sekeping
7. Isi ayam
8. Telur rebus. Aku campur juga dengan telur
9. Serbuk kari. Aku guna jenama Faiza
Cara-caranya :
1. Blender bawang besar, bawang putih, halia dan lada kering.
2. Tumis hingga agak garing
3. Masukkan serbuk kari.
4. Masukkan isi ayam
5. Biarkan hingga agak masak
6. Masukkan air asam jawa. Asam keping dan serbuk perasa garam.
7. Kacau dan biar mendidih.


Yang kuning ni aku buat kali kedua. Bawa ke office


Nilah rupanya roti jala pertama kali buat. Ma aku kata macam lempeng sudahh

Nampak rupa macam tak berapa cantikkan.
Tapi roti jala 20 keping bersama seperiuk kecil kari habis dimakan sarapan tadi.

No comments:

Post a Comment