Saturday 6 June 2020

Resipi Soto Johor

Husband request Soto Johor. Maka dengan gigih kita layan masak. Cubaan pertama kali masak Soto dan buat bergedil lawan pula dengan sambal kicap. Fuh! Memang menyengat. 




Resipi Soto

Bahan : 
* Seekor ayam. Nak guna isi ayam je pun boleh, dan boleh campur rangka ayam (rebus dulu)

* 5 ulas bawang merah kecil
* Sebiji bawang merah besar
* 4 ulas bawang putih
* Seinci lengkuas, halia dan kunyit
(Blender semua bahan)
* 2 batang serai titik
* Kiub pati ayam
* Sesudu serbuk jintan manis
* Sesudu serbuk jintan putih
* Dua sudu rempah kurma
* 4 sekawan rempah tumis

#Semua bahan ditumis. Bila dah garing masukkan air ayam dan semua isi ayam yang direbus tadi. 

# Letak bahan perasa. Masak hingga mendidih

Bahan hiasan : 

* Suun digoreng. Jangan basuh. Potong bagi pendek dan goreng
* Kacang tanah goreng
* Tauge
* Isi ayam yang direbus tadi, digoreng sekejap (tak nak goreng pun tak pe)  kemudian siat isi ayam tu. 

Bergedil : 

* Kentang digoreng
* Lenyekkan. Letak garam, serbuk lada putih
* Kalau nak letak daun sup, daging cincang, lada, bawang pun boleh. 
* Bentukkan bulat. 
* Celup telur dan goreng

Sambal kicap : 
* Cili api merah, hijau
* Lada merah dan lada hijau
* Kicap
* Serbuk perasa garam, gula
Blender semua. 

Oh ye, jangan lupa pula rebus ketupat mini. Nanti bahan semua dah siap, tak tau nak makan dengan apa pulak. 

Ok siap boleh hidang. Makan dengan berselera sekali. 

Selamat mencuba! 
#soto #sotoketupat #sotojohor #bergedil #sambalkicapjohor

No comments:

Post a Comment